Kuala Lumpur 2015


Programme

GAPS Kuala Lumpur Conference 2015:
Meeting the global challenge of building equitable knowledge economies

5-8 October 2015, Sunway University Malaysia

Day 1 - 5 October

Session Activity
Pre-Event Workshops Pre-Event Workshops
Evening Welcome Reception
(Time to be confirmed)
Welcome Reception
Dr Elizabeth Lee – Host and Senior Executive Director, Sunway Education Group
Prof Graeme Wilkinson – Vice-Chancellor, Sunway University
Mary Tupan – President, European Access Network (EAN)
Dr Graeme Atherton – Chair, Global Access to Postsecondary
Education (GAPS)
Prof Glenda Crosling - Chair, World Congress 2015 Local Organising Group

Day 2 - 6 October

Session Activity Timing
8.00am - 9.00am Registration 1 hour
9.00am - 9.15am Introductory Session
Introduction to organisational matters
15 mins
9.15am - 10.00am

Plenary 1 Chair:

“Why does access to post-secondary education matter in Asia and South Pacific?”
Speaker: Prof Graeme Wilkinson, Vice-Chancellor, Sunway University
Speaker: YBhg. Dato' Prof. Dr. Asma Binti Ismail, Director, Ministry of Education Malaysia
Speaker: Prof. Helen Bartlett, President, Pro Vice-Chancellor, Chief Executive, Monash University Malaysia

45 mins
10.00am - 10.20am Break 20 mins
10.20am - 10.40am

Welcome address and Official Opening
Tan Sri Dato’ (Dr) R.V. Navaratnam, Pro-Chancellor, Sunway University

20 mins
10.40am - 11.10am

YB Tan Sri Dato’ Seri Haji Idris Jusoh, Higher Education Minister, Ministry of Education Malaysia (to be confirmed)

30 mins
11.10am - 11.15am

Official Opening of the GAPS Conference

5 mins
11.15am - 12.15pm

Plenary 2 Chair:

“How do you combine excellence and equity in post-secondary education? Drawing global comparisons.”
Speaker: Prof. Rubens Beçak, Office Adviser of the Provost for Culture and Extension, University of São Paulo
Speaker: Professor Tan Sri Dato' Dzulkifli Abdul Razak, President, International Association of Universities (IAU)
Speaker: Dr Atul Chauhan, Chancellor Amity University, President Ritnand Balved Education Foundation, CEO , AKC Group of Companies

1 hour
12.15pm - 1.30pm Lunch 1.25 hours
2.00pm - 3.00pm

Roundtable 1: Access, Diversity and Equity in Post-Secondary Education in the ASEAN Region’

Roundtable 2: Can Student Finance Drive Access to Higher Education?
In partnership with Parthenon-Ey

Workshop 1: Student access and success: Sharing innovations in Teaching and Learning
In partnership with AKEPT Malaysia

Paper sessions

1 hour
3.00pm - 3.30pm Break - Launch of Poster Exhibition 30 mins
3.30pm - 5.30pm

Roundtable 3: The Drawing of the Global Access Map Project: What we know so far
In partnership with Pearson PLC & the University of Newcastle

Roundtable 4: How schools can support progression to higher education

Paper sessions

2 hours
  University of Newcastle reception

Day 3 - 7 October

Session Activity Timing
8.45am - 9.00am Introduction to the day 15 mins
9.00am - 10.15am Plenary 3: “Who is responsible for greater equity in post-secondary education in Asia and the South Pacific?”
Speaker: Professor Tian Belawati, President, International Council of Distance Education & Rector, Universitas Terbuka, Indonesia
Speaker: Johannes Heinlein, Vice President of Strategic Partnerships EdX
1.25 hours
10.15am - 10.45am Break & Poster Exhibition 30 mins
10.45am - 12.45pm

Roundtable 5: Graduate employability in Asia and the South Pacific and access to post-secondary education
In partnership with GTI Asia

Roundtable 6: Transnational Education and access to post-secondary education
In partnership with the British Council

Workshop 2: Student access and success: Sharing innovations in Teaching and Learning
In partnership with AKEPT Malaysia

Paper sessions

2 hours
12.45pm - 2.00pm Lunch & Poster Exhibition continuing 1.25 hours
2.00pm - 3.00pm Plenary 4: “What is the Future of Higher Education? Understanding the Concept of the Differentiated University.”
Speaker: Abhinav Mital, Managing Director, Education Practice, Parthenon-EY
In partnership with The Parthenon-EY
1 hour
3.00pm - 3.30pm Lunch & Poster Exhibition continuing 30 mins
3.30pm - 5.30 pm

Roundtable 7: Opening up post-secondary education to indigenous learners – challenges and solutions.
In partnership with the University of Newcastle, Australia

Roundtable 8: Access to Higher Education: Global Challenges and Opportunities.

Paper sessions

2 hours
6.30pm Conference Dinner

Day 4 - 8 October

Session Activity Timing
8.45am - 9.00am Introduction to the day 15 mins
9.15am - 10.15am Plenary 5: “Access & Equity – How do we build a global knowledge base?”
Speaker: Michael Crawford, World Bank, Education Specialist for the Asia/Pacific Region
Speaker: TBC
1 hour
10.15am - 10.45am Break & Poster Exhibition continuing 30 mins
10.45am - 12.45pm

Roundtable 9: Private Higher Education – the answer to extending access?
In partnership with University of Nottingham, Malaysia

Roundtable 10: Will online education create new opportunities or new divides?

Paper sessions

2 hours
12.45pm - 2.00pm Lunch 1.25 hours
2.00pm - 3.00pm

Roundtable 11: Sharing practice in access and student success at the Global Level: The case for a Global Institute
In partnership with the University of Cape Town

Paper sessions

1 hour
3.00pm - 4.00 pm

Plenary 6 & Closing discussions Chair: Dr. Graeme Atherton

“Closing the GAPS: What does a global equity agenda look like?”
Speaker: Dr Gwang Jo-Kim, UNESCO Asia And Pacific Regional Bureau for Education
Speaker: GAPS Student and Youth Participant

1 hour
4.30pm - 5.30 pm

Tan Sri Jeffrey Cheah Distinguished Speaker lecture

Alan Milburn
Chair of the Social Mobility and Child Poverty Commission, United Kingdom

1 hour
Skip to toolbar